Що означає маркування C0, C1 та C2 на плиткових клеях

Давно пройшли часи, коли кахель укладали за допомогою саморобного цементного розчину. Сучасний ринок будівельних матеріалів пропонує велику різноманітність клеючих сумішей для різних видів облицювання та різного призначення. Сьогодні в деталях розберемося в тому, що означають різні маркування на упаковках з плитковими клеями. Ця інформація буде корисною як початківцям майстрам, так і досвідченим, адже ринок будівельних матеріалів постійно поповнюється ефективними новинками. 

Стандарти плиткового клею


Всі клея для плитки можна поділити на три стандарти, які мають свої маркування:

  • Категорія C0 - прості клея для плитки, призначені для укладання малогабаритної легкої керамічної плитки на рівну мінеральну поверхню. Вони мають невисоку адгезію, тому призначені для проведення облицювальних робіт в сухих приміщеннях. Наприклад, за допомогою такого клею укладають фартух в кухні. Це категорія сама бюджетна.
  • Категорія C1 - це стандартний плитковий клей, придатний для облицювальних робіт всередині та зовні приміщень. Клей з подібним маркуванням використовують для укладання кераміки та інших матеріалів у ванних кімнатах, на фасадах будівель, для облицювальних робіт в приміщеннях з високою вологістю, а також зовнішніх сходів. Клей C1 застосуємо для кладки плитки середнього розміру зі стороною від 40 см.
  • Категорія C2, поліпшені клейові суміші, призначені для кладки великогабаритних матеріалів розміром 60х60 і більше. Вони мають підвищену адгезію, а також призначені для приміщень з великим пішохідним навантаженням. Мають високі показники міцності на відрив — не менше 1 мПа, а також стійкі до впливу вологи, низьких температур і температурного шоку.

Додаткове маркування


Якщо плитковий клей має особливі властивості, виробники маркують дані характеристики за допомогою букв латинського алфавіту.

  • S — означає, що клей має підвищену еластичність. Дані клейові суміші застосовуються на поверхнях, схильних до температурних розширень або іншим деформацій.
  • E — наноситься на упаковки клею для плитки, який наділений збільшеним часом відкритого шару.
  • F —  похідна від англійського слова fast, що в даному випадку означає швидковисихаючий склад. У звичайних сумішей для приклеювання кахлю час висихання становить одну добу, в той же час у сумішей з маркуванням f — менше. Залежно від виробника, цей час може становити від 3 до 12 годин.
  • T — так звані тиксотропні клея, які наділені підвищеною в'язкістю. Це забезпечує високу стійкість до вертикального з'їжджання клею, що необхідно при облицювальних роботах на вертикальних площинах з великогабаритними облицювальними матеріалами.

Користуйтеся цим простим керівництвом при виборі плиткового клею, і напевно будете впевнені в тому, що купуєте саме те, що потрібно.

Супутні товари