Як приклеїти плитку, яка відпала

Часткове руйнування навіть нового облицювання - досить поширена ситуація, яка може бути викликана рядом об'єктивних причин або недотриманням технології укладання плитки. Але що ж робити, якщо один або кілька сегментів облицювання просто відвалилися? Невже доведеться знімати декоративне покриття, і заново робити роботу на всій поверхні? Благо, існують спеціальні матеріали і технології, що дозволяють відремонтувати пошкоджену кладку «малою кров'ю». Про те, як приклеїти плитку, що відпала, та які матеріали використовувати сьогодні розповімо детальніше. 

Підготовка до роботи 

Перед початком робіт варто оцінити, в якому стані збереглось інше облицювання. Для цього уважно огляньте обробку на предмет відставання плитки в інших місцях, а також акуратно обстукайте облицювання на предмет виявлення пустот. Якщо в сукупності порожнечі займають більше 20%, доведеться знімати всю наклеєну плитку і робити облицювання заново. Якщо результат огляду буде задовільним, можна приступати до ремонту лише тої ділянки, де віпала плитка. 

Видаліть всі шматки, що відшарувалася, штукатурку та приберіть залишки плиткового клею. З торців прилеглих плиток за допомогою наждачного паперу або ножа зніміть стару затирку. Поверхня, на яку будете клеїти плитку, повинна бути рівною, без виступів, тріщин і інших нерівностей. 

Для ремонту великих пошкоджень використовують цементні суміші Teknorep. Даний вид робіт варто вважати підготовчим, і проводити ремонт та усунення нерівностей цементною сумішшю за 3-4 дні до укладання плитки. В іншому випадку не дивуйтеся, якщо кераміка знову відвалитися: для досягнення бажаного результату ремонтна суміш повинна повністю висохнути. Перш ніж укласти плитку, можна обробити поверхню ґрунтовкою. 

Відвалилася плитка: як відремонтувати 

Після проведення підготовчих робіт, можна переходити до укладання. Для керамічної плитки малого та середнього розміру з коефіцієнтом водопоглинання 3% і більше, ідеально підходить клей на цементній основі Teknofay C1T. Його широко використовують при облицюванні керамікою вертикальних і горизонтальних поверхонь в побутових приміщеннях приватного користування, а також в місцях з великим потоком людей: лікарнях, готелях, торгових центрах. 

Алгоритм ремонту облицювання клеєм Teknofay C1T наступний: 

  • замісіть клей згідно інструкції за допомогою будівельного міксера
  • на зворотню сторону плитки за допомогою зубчастого шпателя нанесіть Teknofay C1T шаром, що трохи перевищує рівень суміжних плиток
  • прикладіть плитку до місця установки і притисніть до рівня цілого облицювання
  • надлишки клею, які видавилися при натисканні, видаліть за допомогою сухої чистої ганчірки одразу, як тільки плитка приклеїтися
  • час відкритого шару становить 20 хвилин, тому всю роботу варто завершити в цьому часовому діапазоні; в іншому випадку, зішкребіть клей з поверхні і замісіть новий.

Дотримуючись цієї інструкції можна відремонтувати частково зруйноване облицювання власними руками. Клей має високу стійкість до з'їжджання ≤ 0,5 мм, високу адгезію і достатній час життя, що робить Teknofay C1T дуже зручним у роботі. Готовність до експлуатації після ремонту становить 8 годин для вертикальних і добу для горизонтальних поверхонь.