Як розрахувати обсяг клею для плитки

Перед укладанням керамічної плитки завжди проводяться розрахунки необхідної кількості матеріалів: кахлю та клею. І якщо питання з кількістю плитки на певну площу досить просто порахувати, то порахувати, скільки клею знадобиться, не так вже й легко. Традиційна формула досить проста: площа поверхні множиться на витрату суміші, зазначену виробником, і необхідну товщину шару. Однак кожне зі складових має свої нюанси, які варто врахувати при проведенні розрахунків. Сьогодні ми в деталях розглянемо, як розрахувати необхідний обсяг плиткового клею на прикладі складу Teknofay C1T.

  • Поверхня

Клей Teknofay C1T призначений для приклеювання керамічної плитки на бетонну поверхню, стяжку. Базова витрата матеріалу, яку вказує виробник, за умови приклеювання плитки на ідеально рівну поверхню з товщиною шару 1 мм, в дійсності стіна або підлога, на яку планується укладання, рідко буває ідеально рівною. Тому перш ніж визначити площу поверхні, варто оцінити всі нерівності, для невілювання яких, також буде потрібна певна кількість плиткового клею. 


Якщо глибина тріщин перевищує 5 мм, доцільно вирівняти площину недорогим матеріалом: зробити нову стяжку або обштукатурити поверхню. У разі якщо на стіні або підлозі є невеликі нерівності 2-3 міліметри, дану глибину варто вважати за нуль, і робити розрахунки необхідного обсягу виходячи з цих даних.

  • Товщина шару

З цією змінною все теж не так однозначно. Витрата, зазначена на упаковці, справедлива в разі нанесення клею шаром 1 мм, однак майстрам добре знайоме правило: чим більше розмір плитки, тим більший шар клею варто класти. Наприклад для невеликої плитки розміром 15х15 достатньо буде шар в 3-4 мм, в той же момент коли велику плитку - 50 на 50 укладають на шар 8-10 мм.

  • Витрата Teknofay C1T

Виробник вказує щільність суміші Teknofay C1T в межах 1,8 г/л. У процесі розрахунку необхідного обсягу клею варто знати, що клей поставляється в мішках по 25 кг., а суху суміш замішують чистою водою в обсязі 6,8 - 7,2 літрів, а кількість води залежить від умов навколишнього середовища, зокрема — рівня вологості. 


Використовуючи Teknofay C1T для приклеювання плитки, на 1 м2 витрата становить від 3 до 5 кг сухої суміші, в залежності від поверхні. За відгуками майстрів, в більшості випадків, на квадрат знадобитися 4 кг Teknofay C1T. Орієнтуючись на ці дані, можна самостійно розрахувати необхідні обсяги.