Як вибрати клей для плитки грамотно?

Якість облицювання залежить від багатьох факторів: матеріалу, дотримання технології, умов навколишнього середовища, і, природно, клею. Саме клеїть відповідає за довговічність покриття, адже навіть найдорожча і вишукана плитка не буде триматися на стінах, якщо використовувати неякісну або невідповідну суміш. Сьогодні в деталях розповімо, на що звернути увагу при виборі плиткового клею, і розглянемо дійсно якісний клей, який рекомендують майстри — Teknofay Plus C1TE (Текнофей ПлюсC1TE).

Матеріал плитки 

Перше, на що варто звернути увагу — це призначення клею. Раніше кераміку та інші облицювальні матеріали клеїли на звичайний цементний розчин, іноді з додаванням ПВА. Природно, цим "дідівським" методом складно домогтися якісної, однорідної і рівної площини. Сучасні клеї в основі мають схожий, цементний склад, проте доповнені компонентами для надання високої адгезії. Вибираючи клей для плитки варто, в першу чергу, дізнатися, для якого матеріалу призначена суміш, а значить потрібно розуміти, який вид облицювання плануєте клеїти. 

Термін "плитка" має на увазі скоріше форму, ніж матеріал облицювання, і буває відповідно керамічною, порцеляновою, мармуровою, гранітною, з натурального або штучного каменю. Тільки визначившись з матеріалом облицювання, варто переходити до вибору клею. Наприклад, суміш Teknofay Plus C1TE призначена для приклеювання кераміки, травертину, мозаїки та декоративної цегли на горизонтальні й вертикальні поверхні. 

На що клеїти

Другий аспект, важливий для грамотного вибору клею — поверхня, на яку планується нанесення. Матеріали стін або підлоги можуть бути різними — бетон, штукатурка, кераміка, дерево. Тому, перш ніж вибрати клей, варто дізнатися, на яку площину його потрібно нанести. Клей Teknofay Plus C1TE призначений для роботи з такими матеріалами поверхонь як бетон, стяжка, штукатурка, а також підходить для приклеювання кераміки на кераміку. 

Термостійкість і вологостійкість 

Ці критерії вкрай важливі, якщо плитка буде клеїтися в ванних кімнатах, саунах, лазнях та інших місцях з підвищеною вологістю і температурою повітря. Стійкість клейового розчину також важлива при виборі клею для зовнішнього облицювання, наприклад, фасаду будівлі або сходів. Найчастіше, показники термостійкості вказані на упаковці, наприклад у Teknofay Plus C1TE вони становлять від -40 С до 80 °С. якщо ж на упаковці не вказані ці дані, клей не підходить для зовнішніх облицювальних робіт.