Який шар плиткового клею потрібно робити

Вперше плануючи укладати плитку власними руками, новачки стикаються з питанням, який наносити шар плиткового клею. Досвідчені майстри знають: чим більше кахель, тим більше його вага, а значить тим більше клею потрібно для якісного і довговічного облицювання. В цілому для кожного матеріалу виробник вказує необхідну товщину нанесення, проте корисно ознайомитися і з загальними рекомендаціями. 

Розміри плитки

Ми вже з'ясували, що чим більше важить плитка, тим більший шар клею необхідно наносити на основу. Фахівці часто орієнтуються не на вагу, а на розмір кахлю, що в цілому узгоджується з вищеописаним правилом. Наприклад, високоякісний плитковий клей на цементній основі Teknofay C1T оптимально наносити таким чином:


  • невелика плитка до 10 см — 2-3 мм шару
  • до 15 см - 4 мм
  • 20, 25 см - 6 мм
  • великі плити 40х40 і більше потребують мінімум 7 мм шару клею.

Поверхня

Природно, зазначені дані також досить умовні. Наприклад, при поклейці керамічної плитки шар можна зменшити на 1-2 мм, а ось при облицювальних роботах керамогранітом, навпаки, доцільно використовувати товще шар. Теж стосується і місця облицювання: на стіні не варто робити занадто великий шар клею Teknofay C1T, адже він стійкий до сповзання, а значить надлишок буде тільки заважати в роботі. У той же час, товщину Teknofay C1T при облицюванні підлоги можна дещо збільшити. 

Особливої уваги при укладанні облицювальних матеріалів заслуговує якість поверхні. В ідеалі, підлога або стіна повинні бути ідеально рівними, без найменших тріщин і нерівностей. На практиці, таку якість площині зустрінеш вельми рідко. Великі тріщини краще закрити спеціальними ремонтними сумішами на основі цементу, наприклад Teknorep. Однак якщо майстер приймає рішення вирівняти незначні нерівності за допомогою плиткового клею, шар нанесення, природно, збільшується. 

Водопоглинання

Не варто забувати і про показники абсорбції плитки і поверхні, де планується облицювання. Вологість розчину повинна бути відповідною, в іншому випадку, після висихання клею, плитка просто відвалитися. Природно, що вологий розчин дещо ширше, ніж суміш після висихання, а значить при нанесенні клею варто робити поправку і на цей критерій. Говорячи простою мовою, після висихання шар буде мати невелику усадку. 

Супутні товари