Клей для плитки посиленої фіксації: для чого потрібний і де застосовується

Досвідчені плиточники добре знають, що не існує універсального клею для облицювання, і кожен конкретний випадок вимагає підбору спеціальної суміші, адаптованого як для типу поверхні, так і для матеріалу облицювання. Серед сучасних плиткових клеїв, окремо виділимо групу сумішей посиленої фіксації. Ці речовини мають особливі властивості, про які сьогодні поговоримо докладніше.

Що таке клей посиленої фіксації

Як стає зрозуміло з назви,такі плиткові клеї мають підвищену адгезію і здатні забезпечити плитці значно більшу міцність на відрив. Всупереч помилковій думці, вибираючи такий плитковий клей для стандартного облицювання всередині житлового, сухого приміщення, майстер не збільшує довговічність облицювання, а лише використовує посилену суміш не за призначенням.

Посилений клей часто наноситься більш товстим шаром, ніж клей стандартної категорії, і має інше призначення. Наприклад, Teknofay Plus C1TE, посилений клей для плитки на цементній основі, призначений для облицювальних робіт на горизонтальних і вертикальних поверхнях великогабаритною, а також великоваговою плиткою. Висока адгезія, ≥ 1,5 Н/мм2, дозволяє такій суміші надійно утримувати на вертикальних площинах натуральний камінь, травертин, а також кераміку середніх і великих розмірів всередині і зовні приміщень.

Де застосовується посилений плитковий клей

Подібні клейові суміші застосовуються всередині приміщень громадського користування, там, де очікується посилений пішохідний трафік. Також доцільно використовувати посилений плитковий клей в приміщеннях і зовні будівель, де можливі сильні перепади температур. Суміш Teknofay Plus C1TE можна використовувати, наприклад, при облаштуванні стін і підлог в промислових морозильних камерах. 


Крім впливу температурних перепадів, посилені плиткові клея не схильні до впливу хімікатів, тому використання такого клею буде доцільним в умовах промислового виробництва, де присутні різні хімічні сполуки. Завдяки високій термічній стійкості, посилений плитковий клей оптимально використовувати при облицюванні печей, і багатьох інших поверхонь, що нагріваються. 

Підсумовуючи вищесказане, варто згадати, що використовувати посилений плитковий клей можна і для побутових житлових приміщень, зокрема облицювання кухні, підлог в коридорі, проте це є недоцільним, і для даних приміщень підходять клей стандартної категорії.