Чому у ванній кімнаті з часом відвалюється плитка?

Облицювальні роботи у ванній кімнаті і санвузлі — це найчастіше фінішний етап робіт, після якого приміщення готове до введення в експлуатацію. Природно, що по закінченню ремонту ми очікуємо насолоджуватися відремонтованою ванною, проте інколи, через деякий час нове облицювання просто обвалюється. Причиною тому може бути кілька факторів, основні з яких сьогодні розглянемо докладніше. 

Низька якість матеріалів

Мабуть, найпоширеніша причина - це погана якість керамічної плитки або іншого облицювального покриття. В даному випадку як ніколи застосовується правило "скупий платить двічі", тому при виборі декоративного покриття для стін і підлоги у ванній кімнаті, настійно рекомендуємо не купувати найдешевший продукт. Неякісна плитка рідко залишається на місці довше 1-2 років, після чого доводиться знову витрачатися на ремонт, що в остаточному підсумку додасть клопоту і зажадає додаткових вкладень. 

Неякісний клей

Ще одна причина - вибір на користь низькоякісного або невідповідного клейової суміші для кераміки. Варто врахувати: не існує універсального розчину, відповідного для облицювання ванних кімнат. Клей варто вибирати виходячи з матеріалу покриття і виду облицювального матеріалу. У випадку з необхідністю укладання керамічної плитки у ванній кімнаті варто віддавати перевагу еластичним клейовим розчинам на основі цементу, наприклад Teknofay Rapid C1FT. 


Цей склад призначений для приклеювання кераміки, а також граніту і природного каменю на газобетон, штукатурку, гіпсокартон і бетонні поверхні. Подібні суміші мають високу стійкість до з'їжджання ≤ 0,5 мм, швидко тверднуть протягом 6 годин, що дозволяє ввести облицювання в експлуатацію одразу по закінченню цього часу. Також клей для плитки у ванній повинен бути водонепроникний. За відгуками, склад Teknofay Rapid C1FT володіє всіма необхідними якостями для укладання плитки у ванній кімнаті. 

Погана підготовка підстави

Згідно з технологією облицювання, поверхню слід підготувати належним чином. Для цього видаляють будь-які забруднення, фарбу, побілку, масляні і жирні плями, а також ретельно очищають Старий плитковий клей, якщо такий залишився на площині. 

Після цього на площині ремонтують тріщини та будь-які нерівності за допомогою спеціальних цементних сумішей, які в свою чергу повинні сохнути протягом 3-4 днів. Після висихання ремонтних сумішей, поверхню обробляють ґрунтовкою. 

Усадка стін

Така проблема характерна для ванних кімнат в новобудовах, так як залізобетонні конструкції дають усадку протягом 1-2 років з моменту введення в експлуатацію. Тому якщо облицювальні роботи проводять в недавно побудованих об'єктах, використовують спеціальну армуючу сітку, це дозволяє зберегти цілісність облицювання навіть після остаточної усадки бетону.