Використання пластикової фанери в монолітному будівництві

На початковому етапі в монолітному будівництві необхідно залити бетонну основу. Для цього потрібно виготовити каркас, що складається з міцних і рівних щитів. При цьому після заливки і застигання бетонного розчину, таку конструкцію розбирають і повторно використовують для наступних будівель. Таким чином, головним параметром листового матеріалу є кількість циклів його використання, так звана «оборотність».

Цей параметр безпосередньо залежить від типу листового матеріалу. На сьогоднішній день для опалубки використовують як Дощаті конструкції, так і листову фанеру різних типів. І якщо перші у використанні є непрактичними, то фанера для опалубки дає масу переваг.

Опалубні конструкції з листів фанери вимагають менше часу на монтаж, вона не потребує додаткового вирівнювання, на ній немає ніяких рубців і додаткових стиків. Фанера для опалубки не деформується під вагою бетонної маси, а при монтажі потрібно менше додаткових підпірок. Також фанера вигідно відрізняється підвищеною вологостійкістю і стійкістю до деяких хімічних елементів.

 

 

Розглянемо тепер основні види фанери для опалубки, які в наш час завоювали популярність. Найбільш популярною є ламінована фанера, яку спеціально розробили для застосування в опалубних системах. Її відрізняє спеціальний зовнішній шар, який являє собою плівку для захисту від агресивного зовнішнього середовища. Її використовують як в малоповерховому, так і в багатоповерховому монолітному будівництві. Вона має свою класифікацію, в залежності від використовуваної деревини. Кількість повторних циклів використання такої фанери варіюється від 10 до 30, це при ідеальних умовах експлуатації і зберігання, що на будівельних майданчиках дотримується вкрай рідко. Тому реальна "оборотність" фанери зменшується в рази.  Під час експлуатації ламінований шар фанери пошкоджується, краї сколюються, в щит потрапляє волога, все це призводить до деформації і непридатності листа для опалубки.

Також варто відзначити і зручність використання листів фанери при монтажі і разопалубке. Наприклад, лист якісної ламінованої фанери 1250 мм х 2500 мм х 18 мм важить від 35 кг.це призводить до використання спеціального обладнання для доставки щитів при багатоповерховому будівництві.

Вивчивши всі переваги і недоліки ламінованої фанери, почалося виробництво щитів опалубки з полімерів. У практичному використанні вони виявилися кращими за деревні листові матеріали та вирішили можливі проблеми, з якими ми могли зіткнутися в процесі використання. Пластикова фанера не має адгезії до бетонних розчинів, виключаючи використання мастила для опалубки.

Приміром, Пластикова фанера Plastiwood отримала ті ж характеристики міцності, витримує високі навантаження, при цьому позбавлена недоліків ламінованої фанери. Вона водостійка, стійка до впливу хімічних речовин, не деформується від подряпин і має неслизьку рівну поверхню. Не вимагає використання мастила для опалубки, а монтувати її можна цвяхами або шурупами.  Вага листа пластикової фанери розміру 1250 мм х 2500 мм х 18 мм всього 17 кг, що спрощує монтаж, розбирання і доставку систем опалубки.

 

Ще одним яскравим прикладом є Пластикова дошка Wonderwood, розміри листів якої складають 250 мм х 2000 мм х 18 мм, тому її зручно застосовувати для створення нестандартних форм опалубки, для зведення колон та інших конструкцій при монолітному будівництві.

Листові матеріали з полімерів не вимагає особливих умов зберігання, при необхідності легко ріжеться ручною або циркулярною пилкою. При побудові опалубки з пластикової фанери використовуються такі ж варіанти кріплень, як комплект з стяжного гвинта і гайок для опалубки, або використання арматурного пружинного затиску чироз в комплекті з ключем. При цьому матеріал не створює залишків, так як повністю придатний для вторинної переробки і має високу ціну при утилізації. І найголовніше, можливість використовувати щити більше 50 разів навіть в найскладніших умовах експлуатації.

Вартість пластикової фанери порівнянна з ламінованими аналогами. Використання пластикової фанери в монолітному будівництві дозволяє значно здешевити і полегшити процес зведення об'єктів будь-якої складності.