Чому бетон може сипатися або кришитися

Бетон вкрай популярний в якості конструкційного матеріалу, його використовують в промисловості, будівництві, а також побутовому ремонті. Однак з часом монолітна конструкція починає обсипатися, на ній з'являються тріщини, дрібна крихта і бетонна пил. Про те, чому навіть свіжий бетон руйнується і як уникнути цього явища сьогодні поговоримо детальніше. 

Причини осипання і розтріскування бетону

Бетон - це композитний матеріал, який складається з цементу, води, заповнювача (зазвичай щебеню або піску) і іноді добавок. Він має високу міцність і довговічність, але при деяких обставинах може почати кришитися. Однією з причин кришення є тривале використання і старіння бетону. З плином часу матеріал може піддаватися впливу води, морозу, повітря, солей та інших агресивних факторів навколишнього середовища, що призводить до поступового порушення цілісності конструкції. 

До інших причин відносять: 

  • Недостатню міцність: якщо бетон не має достатньої міцності, він може легко руйнуватися під навантаженням.
  • Корозія арматури може привести до зменшення міцності бетону, так як вона служить для зміцнення структури конструкції. Якщо арматура іржавіє, вона може розширюватися і призводити до тріщин в бетоні.
  • Механічні пошкодження, удари, відколи при контакті з важкими предметами. 

Як підвищити міцність бетону 

Для того щоб поліпшити експлуатаційні характеристики, використовують наступне матеріали: 

Топпінг - це додатковий шар, який наноситься на поверхню вже затверділого бетону з метою поліпшення його якості та характеристик. Основне завдання топінгу - створення більш міцної, зносостійкої, довговічної і естетично привабливої поверхні бетонної підлоги або стяжки. Топінг може бути нанесений на поверхню як безпосередньо після заливки бетону, так і через якийсь час після того, як бетон вже затвердів.

Зміцнювач може прискорювати або уповільнювати процес затвердіння бетону, підвищувати міцність і довговічність конструкції, а також покращувати її водонепроникність, морозостійкість та інші характеристики. Майстри, серед популярних матеріалів, обирають змінювач Teknoser Lityum - засіб, який проникає в пори матеріалу і значно покращує експлуатаційні характеристики. 

Пластифікатор зазвичай додаються під час змішування бетонної суміші і дозволяють зменшити кількість води, необхідну для досягнення потрібної консистенції бетону. Він також покращуює плинність і розподіл бетону, підвищуює його пластичність і допомагають зменшити кількість бульбашок повітря в бетоні.

Лаки забезпечують захисне покриття, наносяться на поверхню бетону з метою захисту від пошкоджень і зносу. Лаки для бетону можуть бути різних типів, наприклад, поліуретанові, епоксидні та акрилові.

Як бачите, сучасний ринок пропонує масу матеріалів для поліпшення якостей бетону, які можна підібрати під будь-яке цільове використання.