Бетон - один з найбільш поширених будівельних матеріалів, який використовується для будівництва будинків, мостів, доріг, широко задіяний в промисловому і побутовому будівництві. Проте багато хто стикається з проблемою утворення пилу на бетонному покритті, яке створює додаткові незручності, наприклад в промислових цехах або інших приміщеннях з бетонними підлогами. У цьому тексті ми розглянули причини і рішення проблеми з пилом від бетону. 

Чому пилить бетон

Запилення бетону може мати різні причини.

  • Одна з них — недостатня кількість води при замішуванні суміші для заливки. Якщо суміш була занадто суха, з часом дрібні частинки цементу починають «висипатися» з бетону. Крім того, якщо використовувати в обробці бетонної поверхні абразивні інструменти, це також може створити певну кількість пилу. 
  • Друга причина — знос конструкції, якого неможливо уникнути. На жаль, навіть правильно замішаний бетон з часом починає руйнуватися, що призводить до утворення спочатку пилу, потім тріщин, відколів і глибоких пошкоджень. 

Як уникнути запилення бетону 

Проблема з пилом від бетону вирішується завдяки використанню сучасних матеріалів, яку використовують при замішуванні бетону, або покривають ними вже не нову стяжку. Існує кілька будівельних матеріалів, які можна використовувати для зменшення пилу бетону:

  • Добавки в бетонну суміш. На етапі будівництва можна включити до складу пластифікатори, такі як Teknoflow Super, які підвищують пластичність бетону, знижуючи його схильність до пиловиділення. Крім того, можна використовувати водорозчинні полімери, які також підвищують пластичність бетону і зменшують кількість цементу в суміші.
  • Покриття для захисту поверхні бетону. Поліуретанові покриття дозволяють домогтися міцної і гладкої поверхні, здатної витримувати великі навантаження. Це дозволяє уникнути зносу і пиловиділення бетону.
  • Зміцнювачі. Ці матеріали являють собою рідкі готові суміші на основі силікатів натрію або літія, та використовуються поверх бетонної стяжки в якості зміцнювачів. 
  • Поліпропіленові волокна. Ці частинки служать в якості армування суміші і одночасно є пиловловлювачами. Також вони збільшують міцність бетону, що допомагає уникнути зносу і знизити пиловиділення.

Використання цих матеріалів дозволяє зменшити пилоутворення бетону і отримати більш якісний і безпечний матеріал для будівництва різних об'єктів.