Ремонт бетонних сходів та сходів своїми руками

Сьогодні використання залізобетонних сходів в будівлях самого різного типу і призначення дуже поширене. Це обумовлено як довговічністю і надійністю самих сходів, так і прискоренням термінів будівельних і монтажних робіт при зведенні будівель.

Але з огляду на інтенсивність експлуатації цих елементів, з часом на поверхні бетону все ж починають утворюватися різні дефекти – тріщини, відколи, вибоїни.

Причини досить різноманітні:

  • механічні пошкодження
  • вплив хімічних речовин
  • природне старіння матеріалів

 

І це не просто косметична проблема, з малих тріщин і відколів відбувається подальший процес руйнування бетону. Відколи і вибоїни легше і швидше кришаться, в них потрапляє волога та інші речовини. Все це в комплексі значно скорочує термін безпечної експлуатації бетонних сходів і в результаті призводить до складного і дорогого ремонту. Тому ремонт бетонних сходів і ступенів необхідно проводити своєчасно і з використанням високоякісних матеріалів.

Для проведення ремонту горизонтальної поверхні залізобетонних сходів можна використовувати спеціальну ремонтну суміш Teknogrout EX, вона володіє високим показником адгезії до бетону, арматурного каркасу і каменю. Якщо ж буде потрібно більш універсальний склад для виправлення проблем у вертикальній і горизонтальній площині - будемо використовувати суміш Teknorep 300, яка армована полімерними волокнами. Ці суміші не дають усадки, легко наносяться, стійкі до замерзання, відтавання і хімічних речовин.

Перед початком ремонту потрібно уважно вивчити ступінь пошкоджень конструкції. Залежно від їх складності, ми далі визначаємо складність робіт і використовуваних матеріалів.

Візуально ми можемо визначити наступні Види руйнувань і пошкоджень:

  • сколи і вибоїни на поверхні
  • тріщини в результаті усадки будівлі
  • стирання зовнішнього шару як результат тривалої експлуатації
  • оголення арматурного каркаса сходів

 

Розглянемо для початку ремонт ребра ступені, так як ця область піддається максимальному фізичному впливу, а зовнішні залізобетонні сходи приймають на себе температурні перепади і вплив вологи.

Порядок робіт по ремонту ребер ступенів наступний:

  • Очистити металевою щіткою місця сколів
  • обробити ґрунтовкою глибокого проникнення область пошкодження - після висихання грунтовки нанести на місце ремонту розчин Teknorep 300, формуючи рівні кути
  • облаштувати водонепроникний контур для фіксації розчину у виробі

 

Тепер розглянемо ремонт проступи залізобетонних сходів. Вони менше схильні до сколів, але приймають постійний вплив тертям і вони з часом стираються. При тривалому процесі це призводить до розшаровування бетону на проступи. Ремонт у вигляді вирівнювання бетонної ступені не тільки зміцнить конструкцію, але і освіжить її зовнішній вигляд.

Для цього нам необхідно:

  • Очистити ступені від пилу, бруду та інших речовин
  • зробити насічки по всій площі проступи
  • обробити поверхню ґрунтовкою
  • облаштувати вертикальну опалубку
  • приготований розчин з Teknogrout EX залити на проступь і вирівняти

 

Зверніть увагу, що шар розчину повинен бути 12-30 мм. Для облаштування вертикальної опалубки рекомендуємо використовувати пластикову дошку, її ширина 250 мм, що є максимально допустимим стандартом висоти ступенів. При необхідності її легко різати навіть ручною пилкою. Відсутність адгезії до бетонних розчинів цього матеріалу дозволяє виготовити ідеально гладкі поверхні виробів. Опалубку можна знімати після первинного схоплювання, але відкривати рух по сходах не рекомендується раніше, ніж через 24 години.

На закінчення можна сказати, що ремонт бетонних сходів і ступенів ганку або міжповерхових маршів, можливий своїми руками, а рівень складності робіт залежить від ступеня пошкоджень. Проведення складних робіт з капітальної реконструкції бетонних сходів все ж варто довірити професіоналам. І пам'ятайте, що якість виконаних робіт безпосередньо залежить від якості використовуваних матеріалів і рекомендацій по їх використанню.