Встановлення опалубки над траншеєю

Основною метою установки опалубки є надання форми заливається бетону, який, згодом, і сформує фундамент будівлі. Якщо грунт в облаштованій траншеї твердий і її стіни не обсипаються, в такому випадку доречно робити опалубку безпосередньо над самою траншеєю, так як тверда внутрішня грунт і виступити в ролі натуральної опалубки. Облаштовувати опалубку необхідно на висоту, яка буде дорівнює висоті фундаменту над рівнем землі з невеликим запасом. Якщо ж грунт м'який і стіни траншеї обсипаються, в такому випадку доцільним буде монтаж опалубки і в самій траншеї і поверх її.

Але в даній статті ми докладніше розглянемо саме перший варіант.  Отже, ваша траншея викопана, грунт в ній твердий і швидше сонце почне обертатися навколо Землі, ніж він почне обсипатися? В такому випадку можна сміливо приступати до монтажу опалубки над траншеєю.

Матеріал для опалубки ви можете вибрати виходячи з ваших уподобань і бюджету, але в основному використовуються дерев'яні дошки і фанера, так що в якості прикладу ми використовуємо саме їх.

Головне, щоб матеріали для опалубки відповідали наступним вимогам:

  • Товщина не менше 2,5 см
  • Відсутність вигинів і деформації
  • Відсутність тріщин і сучків, що знижують міцність деревини
  • Одна зі сторін має рівну поверхню
  • Рівні кромки


  По всьому периметру в землю забиваються кілки, на які за допомогою цвяхів або дюбелів будуть кріпитися щити, зібрані з дощок. Для того щоб зафіксувати опалубку необхідно довгою дрилем виконати наскрізні отвори в щитах і вставити в них арматуру, яка на зовнішніх сторонах опалубки буде фіксуватися за допомогою пружинних затискачів  - чирозов або ж затискачів-жаб.

Це дозволить надійно закріпити опалубку, уникнути перекосу арматури, деформації опалубної форми, а так само дозволить витримувати великі навантаження. Монтаж пружинних затискачів дуже простий і не вимагає особливої підготовки і знань.

Достатньо лише надіти затиск на арматуру і зафіксувати його за допомогою спеціального ключа. Для демонтажу опалубки, закріпленої за допомогою чирозов, так само не знадобиться особливих знань і граничної спритності рук. Досить лише вдарити простим молотком по язичку чироза і потім зняти його руками.