Чим відрізняється дренажний канал від трапу

Коли мова заходить про облаштування душової відкритого типу, розглядають доцільність використання двох типів водозабірних систем: трапу і дренажного каналу. В цілому ці конструкції дуже схожі, проте мають ряд відмінностей, які обумовлюють доцільність їх застосування. Сьогодні в деталях розглянемо чим душовий дренажний канал відрізняється від трапу, і якими перевагами володіють обидва типи цих зливних систем.

Дренажний канал

Скориставшись пошуком в інтернеті можна з'ясувати, що під терміном «дренажний канал» може матися на увазі як спеціальний пристрій для відведення води в душі, так і водозабірник на зрошуваних земельних ділянках. Така невелика плутанина в термінології пов'язана з тим, що принцип роботи у обох пристроїв дуже схожий: спеціальний жолоб збирає відпрацьовану воду і виводить її в зливну систему. Якщо мова йде про душовому дренажному каналі, жолоб може мати форму лотка, тому цей вид комунікацій також прийнято називати душовими лотками. 


Принцип роботи душового лотка досить простий: відпрацьована вода стікає в спеціальний резервуар, він же лоток, після чого виводиться в каналізацію. До основних переваг дренажного жолоба відносять високу швидкість забору води, що в свою чергу гарантує відсутність мокрих калюж на підлозі у ванній. Також душовий лоток легко монтується: за допомогою спеціальних ніжок легко відрегулювати висоту встановлення лотка щодо рівня підлоги, а значить вам не потрібно володіти спеціальними будівельними навичками для самостійної установки цього пристрою.

Душовий трап

На відміну від душового жолоба, трап не має спеціального резервуара для збору води і служить лише місцем, в якому відпрацьована вода виводиться безпосередньо в каналізацію. Однозначно сказати що трап повільніше збирає воду, ніж лоток, буде не цілком коректно. В обох системах швидкість відведення води залежить від пропускної здатності каналізації. У випадку з використанням жолоба вода потрапляє в резервуар, після чого поступово виводиться в каналізацію. Трап в свою чергу просто збирає воду і виводить її в труби, тому візуально може здаватися що трап справляється зі своїм завданням гірше, проте як ми вже розібралися, це не так.

Основна перевага трапа полягає в його прихованйї конструкції, яку практично непомітно в площині підлоги. Такі душові трапи використовуються в сучасних душових відкритого типу, в дизайнерських ванних кімнатах і ексклюзивних ремонтах.


Трап дуже складний в установці, так як вимагає грамотного прорахунку необхідного кута нахилу підлоги в душовій, за рахунок якого забезпечується висока водовідвідна здатність. Самостійно прорахувати кут і встановити трап вельми складно, краще доручити це завдання фахівцеві. Однак варто враховувати, що це спричинить за собою додаткові витрати.

Супутні товари