Душ без піддону: практично та стильно

Одна з модних тенденцій в сучасному ремонті ванних і душових-установка душа без піддону. За фактом, використана вода стікає прямо на підлогу, свідомо зроблений з невеликим ухилом. Виглядає така конструкція, а точніше її відсутність — вельми стильно і сучасно. Однак наскільки це практично і реалізовано в реаліях наших українських квартир? Давайте розбиратися.

У чому переваги душа без піддону

Тенденція ставити душ без кабіни і піддону стрімко набирає популярність в розвинених європейських державах, в тому числі стає все більш поширеною в Україні. Тому є 3 основні причини:

  • Таку дешеву зону простіше мити, вона сама досить швидко висихає. Прибирання, дезінфекція та інші господарські процеси в душі без піддону проводити легко і просто, значно простіше, ніж відмивати і висушувати кабіну з піддоном.
  • Літнім, вагітним, маленьким дітям та інвалідам значно простіше користуватися душем, де вода стікає прямо на підлогу, ніж перекидати ногу і забиратися в високий душовий піддон. У випадку з інвалідами-душова з ухилом практично незамінна річ, так як малорухлива людина може приймати душ, сидячи на інвалідному візку або спеціальної сидушке.
  • Необмежене поле для фантазії. Реалізувати практично будь-яку дизайнерську ідею щодо ванної кімнати значно легше, якщо віддати перевагу безбар'єрної середовищі, зокрема відкритої душової.

Як виводиться вода

Головне питання в правильно облаштованому душі без піддону — як вивести воду, зробити це якісно і недорого. Сучасні технології припускають використання трапів або лотків, які монтують в стіну або підлогу.

Трап для душу - одна з найпростіших і функціональних систем. Складається душовий трап з сифона, воронки і патрубка, який виводить відпрацьовану воду в каналізаційний канал.


Забезпечені такі трапи фільтрами, що уловлюють частинки, що сприяє підтримці гігієни і виключає засмічення. Також трапи мають спеціальні запобіжники, які затримують неприємні запахи з каналізації, зберігаючи повітря у ванній чистим і свіжим.

Лотки відрізняються від трапів, по суті, тільки великими розмірами. Монтувати їх можна в підлогу в центральній частині, збоку, біля стіни, якщо конфігурація каналізації передбачає трубу в стіновий площині.

Деякі лотки можна обрізати безпосередньо в процесі монтажу, інші мають фіксовані розміри.

Добре себе зарекомендували трапи і лотки з поворотними сифонами. Така конструктивна особливість дозволяє легко монтувати водостік навіть в тих ситуаціях, коли доступ до каналізаційних слив вкрай утруднений.

Як роблять ухил підлоги для відкритого душа

Найчастіше, на 1 м довжини каналізаційної системи необхідний підйом підлоги на 2-3 см.такий розрахунок використовують як базовий. Піднімають рівень за рахунок бетонної стяжки, відповідно ведучи кут в сторону трапа. Якщо водовідведення планується біля стіни-стяжку роблять з ухилом тільки в одній площині. Трохи складніше реалізується стяжка підлоги в разі, коли трап встановлюється в центрі кімнати. В такому випадку, ухил в сторону трапа повинен бути рівномірних з усіх боків.

Після висихання кладуть шар гідроізоляції, який також потрібно на стінах, що примикають до душових без піддону. Сучасний вибір гідроізолюючих матеріалів величезний: рідкі гуми, мастики, рулонні матеріали — все залежить від конкретного випадку. Наступним етапом виступає декоративне покриття. Для ванних і душових використовують плитку товщиною від 8-ми мм, яку кладуть на шар клейового складу від 4-х мм.

Чим товщі використовуєте кахель — тим товщі повинен бути шар клейкого матеріалу. Рекомендують вибирати плитку з протиковзким покриттям. В цілому, проект реалізуємо навіть у вітчизняних квартирах старої споруди, при дотриманні технічних вимог.

Супутні товари