Інструкція з підбору розміру ревізійного люка під плитку

Сучасний ремонт у ванній кімнаті дозволяє "заховати" всі непривабливі інженерні комунікації під декоративним оздобленням, що допомагає створити стильне, функціональне приміщення без зайвих деталей. При укладанні керамічної плитки або іншого облицювального матеріалу використовують приховані люки, що дозволяють приховати труби, залишаючи при цьому відкритим доступ до найважливіших комунікацій. Сьогодні в деталях розглянемо, що таке прихований люк під плитку, яка його конструкція і як правильно підібрати розмір цього виробу.

Прихований люк - що це?


Люк являє собою конструкцію, що складається з рами і кришки, яка монтується в приміщенні під облицювання. Кришка люка має резервуар для заливки бетону, на який потім наноситься клей для керамічної плитки та граніту Teknofay EX C2TE і укладається облицювальний матеріал. Конструкція непомітна, оскільки прихована під облицюванням, одночасно відкривши кришку можна в будь-який момент дістатися до потрібних інженерних комунікацій.

Приховані люки широко використовуються у ванних, санвузлах приватного користування, а також в громадських приміщеннях, наприклад, на заводах і виробництвах. У другому випадку доцільно встановлювати прихований люк з притискними гвинтами, оскільки вони забезпечують антивандальні функції, й просто так такий люк не відкрити. У приміщеннях приватного користування монтують стандартні люки, які можна легко відкрити в будь-який момент.

Які бувають люки

Приховані люки можуть монтуватися під підлогову плитку або стіни, це залежить від конфігурації і особливостей приміщення, в якому здійснюється установка люка. Бувають моделі з петлями і знімні, у другому випадку кришка просто знімається, відкриваючи доступ до інженерної мережі, в той же час моделі з петлями нагадують мініатюрні  дверцята.
Якщо для облицювання використовують важкі натуральні матеріали, наприклад граніт і мармур, слід встановлювати посилені моделі прихованих люків, які витримують велике навантаження. Існують також приховані вуличні люки, які використовуються під тротуарну плитку і дорожнє полотно.

Як підібрати розмір люка

Звичайно, підбирати розмір люка потрібно виходячи з розмірів прихованих комунікацій, до яких хочете залишити доступ, а також враховувати розміри облицювального матеріалу. Знаючи ці цифри, варто братися до розрахунків. Стандартна формула радить додати до світлового отвору товщину рами люка, потім приміряти до значення, що вийшло, розміри плитки. Максимальна межа виступу плитки за розміри люка становить 20 мм з боку петлі та 70 мм для знімних моделей.

Супутні товари