Як зробити душ без піддону в квартирі

Напевно ви бачили у фільмах або десь в готелях красиві душові кабіни, в яких немає ніякого піддону, а підлога зроблена в один рівень. Такий варіант душа має свої особливості, тому не скрізь може виконуватися. Адже особливість душа без піддону в тому, щоб забезпечити повноцінний злив води в каналізацію, а також збір води під верхнім душем з підлоги.


Перш за все слід прояснити, який повинен бути ухил для зливу води в душі. Якщо робиться піддон, то підйом рівня каналізаційних труб душа вирішується просто. А ось без піддону є деякі нюанси і потрібно піднімати весь рівень підлоги у ванній або використовувати злив з дренажним насосом.

Дуже важливо, щоб всі виміри для установки проводилися ще на моменті планування, використовуючи базовий рівень, рівень стикування стояка з каналізацією у ванній. Якщо рівень стояка квартири і трійника каналізації ванни не дозволяє опустити підлогу, в якості альтернативи душа без піддону можна:

  • зробити нову врізку в стояк каналізації, яка буде нижче рівнем
  • встановити в душовий піддон спеціальний дренажний насос, який піднімає стічні води душа на певну висоту.

Особливості рівня підлоги під душем

Це важливе питання, яке буде стояти перед кожним, хто бажає встановити душ без піддону. Необхідно врахувати, що він повинен мати кут нахилу 1% у напрямку до лотка. Для цього існує 5 способів, як це зробити:

  • класичний варіант-укладання плитки в місці прийому душу під невеликим кутом до зливного трапу в 1%
  • застосування душового лотка, а також укладання плитки з нахилом в 1%
  • використання щілинного душового лотка, що буде альтернативою ухилу плитки. Він розташовується по замкнутому прямокутнику, а рівень робиться трохи вище рівня підлоги
  • застосування дренажного лотка, який опускає рівень підлоги
  • застосування спеціальних лотків в стіні або кутку душової, які також встановлюються під ухилом 1%.

Як правильно вибрати матеріал

Якщо ви встановлюєте труби під ванну, то краще всього вибирати сталеві, або чавунні. Пластикові хоч і мають високу стійкість до корозії, мають невисоку вагу, але погано реагують на температуру. Чавун найважчий, але довговічний, хоча з часом на внутрішній стороні може накопичуватися відкладення. А ось сталеві мають цинкове покриття, яке здатне захистити від корозії. Але дуже важливо не сам підбір труб, а саме монтаж їх і приховування. Для цього важливо використовувати у ванній гідроізолюючі матеріали.

Бувають наступні варіанти розташування трапу:

  • Точковий злив, який розташовується в центрі або з краю.
  • Лінійний представлений у вигляді жолоба і доповнюється гратами, розміщуючись уздовж стіни.
  • Комбінований поєднує в собі одночасно точкові і лінійні варіанти.
Супутні товари