Який мінімальний розмір люка під плитку у ванній

Залежно від потреб, можна встановлювати в ванну ревізійний люк орний або з ліфтом. Орний буде більш актуальним, оскільки дає можливість швидко дістатися до всіх комунікацій і виконати ремонт або обслуговування. Дверцята такого люка розкриваються на 180°. Тому під нього можна встановити як сантехнічні труби, так і лічильники, фільтри та інше. Більш того, такі люки не вимагають додаткового простору для відкриття дверцят.

Якщо все ж у ванній мало простору, то можна придивитися до висувного варіанту або люків зі знімними дверима. Такий люк менш зручний в користуванні, але він дозволяє розмістити його там, де практично немає місця. Цікаво те, що для таких люків досить мінімального простору 13 см для люків зі зсувними дверцятами, а зі знімною — 5 см.

Крім цього, якщо люк встановлюється на плитку, слід враховувати не тільки компактність, але і візуальні характеристики. Щоб установка люка була з мінімальними пошкодженнями плитки і естетично красивою, слід підбирати розмір люка під саму плитку. Наприклад, якщо ваша плитка становить розмір 30х60, тоді слід помножити на 2 і це буде розмір люка. Завжди береться парне число плиток, щоб люк ідеально підходив під дизайн і був непомітним.

Якщо при виборі ви помічаєте, що люк на 2-5 см не збігається, то не варто переживати, після облицювання, плитка хоч і буде виступати, то після закриття все стане красиво, а всі шви залишаться рівними і без підрізування.

Які бувають розміри люків

Оптимальний розмір люка буде залежати від розташування і компонування труб, кранів або лічильників. 

  • Серед найпопулярніших можна знайти:60-60, 50-40
  • Менш популярні: 40-40 і 40-50 і 40-60
  • Маленькі розміри: 20-30, 30-30
  • Великі розміри: 60-90, 60-100, 60-120 або 75-75 і 80-90 см.

Оскільки найправильнішим рішенням буде установка люка під ванну, де він не буде заважати і при цьому конструктивно залишатися доступним, то найкраще встановити відразу 2 люка під ванну. Один може контролювати злив води у ванній і доступ до самої зливної системі, а другий можна використовувати як для фільтрів, лічильників, так і для зберігання сантехнічного інструменту або побутової хімії.

При самостійній установці слід дотримуватися наступних правил:

  • Каркас під ванну встановіть з урахуванням товщини плитки.
  • Нанесіть спеціальний плитковий клей під гребінку не менше 6 мм, також слід вибрати якісний клей, який буде мати гідроізоляційні властивості.
  • Обов'язково встановіть люк перпендикулярно площині підлоги.
  • При монтажі люка, міцно закріпіть його в отворі.
Супутні товари