Навіщо потрібні ревізійні люки

Ревізійний люк являє собою спеціальний отвір з дверцятами, за допомогою якого можна заховати різні комунікації, закрити вхід в підвал і т.д. такий люк встановлюється майже в кожному приватному будинку й квартирі, наприклад під лічильники, труби з перемикачами та фільтри води.
По суті це прихована ніша, яка може розташовуватися в стелі, підлозі або стіні, вона закривається дверцятами для швидкого доступу до проводки або необхідної комунікації. У таких місцях монтуються стикові вузли для труб, вентиляційні та електричні комунікації. В основному ревізійні люки використовуються для приховування неестетичних кабелів, які можуть псувати інтер'єр, але в той же час надають можливість швидкого доступу до них.

Зазвичай такі конструктивні отвори закладаються при проектуванні будинку. Якщо вони не передбачені, а всі кабелі будуються в стіну, то при засміченні, замиканні чи проривах, доведеться руйнувати стіну, а потім знову ремонтувати, що коштує дуже дорого. Щоб цьогоне сталось, потрібно окремо уточнити цей момент.

Що робити, якщо ревізійний люк не встановлений

Якщо в проекті будинку ревізійний люк не передбачений, а будівля вже побудована, то не потрібно панікувати. Побудувати подібний ревізійний люк самостійно дуже просто. Для цього в залежності від обраної моделі (алюмінієві або сталеві) облаштовується конструкція з гіпсокартону, панелей або профілю, або просто закладається в стіну.
Найпопулярніший варіант-стіновий люк, він встановлюється на каркас з дерева або металу і може закріплюватися на стіні. У цю конструкцію вставляються ревізійні дверцята. Якщо це підлоговий люк, то в даному випадку краще встановлювати готову конструкцію.

Які можуть бути ревізійні люки

Перш ніж вибирати ревізійні люки, потрібно попередньо зважити всі за і проти алюмінієвих конструкцій і сталевих. Алюмінієві покриваються спеціальною порошковою фарбою, яка запобігає корозії, а також вони дуже легкі, що дає можливість встановлювати їх навіть на стелі. А ось сталеві, хоч і важкі, але будуть надійними у використанні.
Також має значення механізм відкривання. Вони можуть бути як зі звичайним відкриваючим механізмом за допомогою натискання, так і відкриватися спеціальною ручкою-присоскою. Ревізійні люки можуть йти під фарбу, плитку мозаїку. А сама конструкція буде залежати від призначення люка.
Головне, що повинно бути, так це те, що люк повинен збігатися розміром з розміщеною плиткою чи бути за розміром на 2 або інші парні числа плиток. 

Супутні товари