Як правильно зробити гідроізоляцію басейну. Усі етапи виконання робіт

Власний басейн, безперечно, один з найвиразніших атрибутів достатку і успішності його власників. Це зручно, красиво, та й приємно завжди мати можливість зайнятися водними процедурами в особистому водоймищі. Але для того, щоб басейн прослужив вам довгі роки, необхідно з усією педантичністю підійти до питання його гідроізоляції. За рахунок того, що бетонна чаша басейну практично постійно буде перебувати під тиском води, гідроізоляцію потрібно виконувати безпосередньо за прописаною технологією і використовуючи тільки найякісніші матеріали. Спеціалісти компанії Monolit Build розробили перевірене рішення, для того щоб запобігти деформації структури бетонної чаші, і як наслідок, продовжити період її експлуатації.

Якщо ви плануєте спорудити басейн всередині приміщення, тоді буде досить виконати тільки внутрішню гідроізоляцію. Але якщо у ваші плани входить споруда басейну на відкритому повітрі, в такому випадку Гідроізоляційні роботи потрібно буде виконати як всередині, так і зовні. Адже при зовнішньому розташуванні на бетонну чашу буде чинити тиск не тільки вода всередині басейну, але і зовні. Саме тому необхідно захистити бетонну чашу від грунтових вод і агресивних елементів, які в ній містяться.

В незалежності від розташування вашого басейну, для того щоб підвищити гідроізоляційні властивості бетону можна додати в нього в співвідношенні 2-3% від загальної маси сухого цементу гідрофобну добавку Teknomer 120, яка додасть бетонним виробам захист від позитивного і негативного тиску води.
 


Зовнішня гідроізоляція басейну

Отже, якщо ви все-таки вирішили, що хочете не тільки плавати в басейні, але і робити це під променями сонця, тоді пропонуємо вам поетапно розглянути процес зовнішньої гідроізоляції чаші басейну.

Для початку необхідно зробити очищення поверхні від бруду, пилу і неміцних частинок. Основною метою даного етапу є-чиста і рівна поверхня бетонної чаші. Але потрібно бути гранично обережними, щоб виключити появу мікротріщин.

Для цього рекомендуємо використовувати щадні методи очищення, такі як:

  • обробка металевими щітками, наждачним папером, алмазними колами і чашками
  • суха і мокра піскоструминна обробка
  • очищення водою під тиском.

 

Після того як зовнішні стіни бетонної чаші будуть очищені необхідно закрити всі дефекти, раковини і каверни за допомогою однокомпонентної безусадочной ремонтної суміші Teknorep 300 EX. Через 24 години можна приступати до гідроізоляційних робіт.

Для початку на поверхню бетонної чаші необхідно в 2 шари, за допомогою покрівельної щітки або кисті, нанести бітумний праймер Izoplast R. Витрата суміші на перший шар повинен бути приблизно 0,3-0,6 кг/м2, а на другий 0,2-0,5 кг/ м2. Кожен наступний шар наносити тільки після повного висихання попереднього (приблизно 8 годин). Після того як всі шари бітумного праймера Izoplast R повністю висохнуть можна приступати до нанесення бітумно-каучукової мастики з високими проникаючими властивостями Izoplast B. Мастику необхідно нанести в 3 перпендикулярних один одному шару, за допомогою покрівельної щітки або кисті. Витрата мастики на перший шар повинен бути 0,8-1,2 кг/м2, а на наступні 0,6-0,8 кг/ м2. Через 8 годин після нанесення останнього шару бітумно-каучукової мастики Зовнішня гідроізоляція буде готова.
 

 


Внутрішня гідроізоляція басейну

Також, як і у випадку з зовнішньої гідроізоляцією для початку необхідно зробити очищення бетонної поверхні. Використовувати можна аналогічні методи, що і при зовнішніх гідроізоляційних роботах.
Після етапу очищення, необхідно загерметизувати всі невеликі дефекти і тріщини за допомогою ремонтного складу Teknorep 300 EX (який ми використовували для зовнішньої гідроізоляції басейну). Через 24 години можна приступати до подальших робіт таким, як зачистка чаші, щоб зробити її шорсткою (це потрібно для кращої адгезії захисного покриття до бетону), після чого знову прибираємо пил і сміття від зачистки і знежирюємо поверхню.
На цьому етапі необхідно зайнятися герметизацією технічних отворів таких, як: подача / забір води, скімери і т. д. для цього достатньо на сегменті труби або заставної зробити кілька витків бентонітового шнура 15 мм х 25 мм, помістивши його таким чином, щоб він знаходився всередині стін чаші басейну. Після цього необхідно загерметизувати простір, що залишився за допомогою ремонтного складу Teknorep 300 або Teknorep 300 EX. Після того як ремонтний склад для закладення отворів застигне, можна переходити до гідроізоляції поверхні.

 

При внутрішніх гідроізоляційних роботах рекомендуємо використовувати двокомпонентний еластичний гідроізоляційний захисний матеріал Teknomer 200 EX. Наносити суміш необхідно за допомогою кисті або шпателя на зволожену поверхню в 3 перпендикулярних один одному шару. Час очікування між нанесенням шарів 5-6 годин. По закінченню 3-7 днів внутрішня сторона Басейної чаші буде готова до подальших облицювальних робіт.