Ремонт бетонних колон

У приватному будівництві досить часто вдаються до бетонування колон своїми руками. І так само, часто, стикаються з дефектами, що з'явилися в процесі їх монтажу.

Слідчо виникає питання:       Як і за допомогою чого можна швидко і легко відремонтувати бетонну колону?  Відповіддю на це питання стане ця стаття.

Для початку коротко розберемо, що таке колона і для чого вона взагалі потрібна?

Таке архітектурне рішення як колона, вперше було застосовано ще в 2650 році до н.е. і успішно застосовується донині.

Колона виконує дві основні функції:

Функцію несучого елемента споруд, що забезпечує будівлям вертикальну жорсткість. Призначена для будівництва каркасів будівель і приміщень промислового та адміністративного, житлового та побутового призначення.

Також колона виконує декоративну функцію і здатні додати родзинку фасаду будівлі і його внутрішнього інтер'єру.

За формою колони бувають різних видів: круглі, квадратні, прямокутні або фігурні, з перетином. 
А в залежності від способу виготовлення, колони діляться на два типи:

  • Монолітний - повністю виготовляється на місці будівництва, шляхом заливки бетону у форми з армуванням.
  • Збірний  - це коли конструкція виробляється на заводі, а потім трансформується і встановлюється на місці будівництва.

У кожного способу є свої переваги і недоліки. Із загального-це дефекти, які з'являються при монтажі бетонних колон і в ході їх експлуатації.

Компанія TEKNO, весь час проводить дослідження і розробила спеціальну серію продукції Teknorep - тиксотропні безусадочні Ремонтні суміші для вертикальних поверхонь.

Tekorep 200            

Tekorep 300         

Tekorep 300 EX

І так розглянемо два ступені ремонту, основні види дефектів і способи їх усунення!

 

Конструкційний ремонт колон (дефекти товщиною від 10 до 40 мм). Має на увазі проведення робіт по відновленню міцнісних характеристик і несучих здібностей конструкції.

Відколи, вибоїни, тріщини, ремонт поверхонь після зняття опалубкиполости розчищають, повністю прибирають пухкий бетон, потім очищають від пилу, масла, бруду, іржі, цвілі, мастильних речовин і відходів. Грунтують і затирають розчином Teknorep 300. При ремонті ділянки, підданому постійним впливам суворих умов навколишнього середовища, і навіть тих ділянок, які контактують з морською водою (фото опорної колони моста) слід використовувати розчин підвищеної міцності Teknorep 300 EX.

 

Важливо!!! Захист арматури від корозії обов'язкове і проводиться до укладання ремонтних матеріалів. Для цього використовуйте інгібітор корозії Tekno AD.

 

Косметичний ремонт (поверхневі дефекти товщиною від 3 до 30 мм)

Лущення бетонної поверхні, появи мікротріщин, гравелістая поверхню, дрібні раковини - поверхня повинна бути підготовлена для нанесення, не містити пилу, масла, бруду, іржі, цвілі, мастильних речовин і відходів, попередньо грунтують, потім вирівнюють розчином Teknorep 200