Цементна гідроізоляція

Цемент високих марок в чистому вигляді використовували в якості додаткової гідроізоляції конструкцій протягом багатьох років. У процесі будівництва масштабних гідроспоруд, тунелів метро і басейнів застосовували спеціально розроблені Гідроізоляційні бетони. Але створити на основі виключно мінеральних наповнювачів склад, який легко наноситься і перешкоджає проникненню вологи було непосильним завданням до того моменту, як вчені і хіміки не почали експериментувати з полімерними матеріалами. Результатом цих робіт є сучасна цементна гідроізоляція, яка за своїми параметрами перевершує свої аналоги по довговічності, простоті застосування і навіть ціною.

Такі суміші в своєму складі містять сполучний матеріал, який являє собою якісний цемент високих марок, спеціальний наповнювач, і полімерні добавки, які підсилюють адгезію суміші і глибоко проникають в поверхню. Кристалізуючись в структурі бетону, вони міцно пов'язують основу з покриттям, додають еластичність гідроізоляційного покриття і підсилюють гідрофобні властивості суміші.

Адгезія цементної гідроізоляції вище, ніж бітумної і навіть бітумно-полімерної. Такі склади мають відмінне зчеплення з бетонними, цегляними, оштукатуреними поверхнями. При цьому поверхня набуває високу механічну міцність і стійкість до стирання.
Паропроникність є унікальною властивістю гідроізоляції цементно-полімерних розчинів. Це якість виключає виникнення тріщин, як при внутрішньому, так і при зовнішньому застосуванні. При реконструкції будівель це практично єдине рішення.

Екологічність таких складів дозволяє застосовувати їх для обробки басейнів і резервуарів для питної води.

Практичність цементної гідроізоляції незаперечна. Її, на відміну від обклеювальної, можна наносити на поверхні найскладніших форм, просто наноситься пензлем або шпателем, а вартість відчутно нижче традиційних аналогів.

Довговічність цементної гідроізоляції набагато вище інших типів і порівнянна з тривалістю експлуатації будівель, так що ремонт поверхонь практично виключений.

Еластичність цементно-полімерних розчинів досягається високим вмістом полімерних складових. Прикладом таких двокомпонентних сумішей є Teknomer 200 і Teknomer 200 EX. Застосовують їх при ймовірності виникнення тріщин, а поверхнева міцність і стійкість до стирання у них вище.    

Готова поверхня для обробки цементної гідроізоляції виключає використання додаткової підготовки і готова до штукатурення, фарбування або укладання плитки. Це дає економію і виключає використання додаткових матеріалів.

 

За призначенням цементна гідроізоляція розділяється на кілька типів:

  • обмазувальна (проста або еластична)
  • який проникає 
  • ремонтний

 

Обмазувальна гідроізоляція має дуже широку область застосування. Її використовують для захисту фундаментів і цоколів будівель від вологи, як з зовнішньої, так і з внутрішньої сторони. Застосовують для гідроізоляції басейнів, підлог, стін, обробляють балконні плити і експлуатовані тераси. Проникаючі суміші використовують для пористих підстав, розчин проникає в структуру матеріалу і заповнює пори і там кристалізується. Ремонтні склади використовують для швів і тріщин в бетоні, при реконструкції будівель.

Проведення робіт по гідроізоляції цементно-полімерними складами починається з підготовки поверхні для нанесення суміші, її очищають від пилу, бруду, масел і сторонніх речовин. Найчастіше поверхню перед нанесенням необхідно зволожити. Наявні тріщини і шви розшивають і щільно заповнюють ремонтними складами. Далі розчин Teknomer 200 або Teknomer 200 EX необхідно нанести пензлем або шпателем, ретельно втираючи в поверхню, не залишаючи пропусків, а при необхідності нанести кілька шарів.

Таким чином, ми переконалися, що гідроізоляція на цементній основі являє собою ефективне і більш економічне рішення в порівнянні з існуючими рішеннями, а для внутрішньої гідроізоляції цокольних поверхів і підвальних приміщень це взагалі єдиний варіант.