Внутрішня та зовнішня гідроізоляція монолітного фундаменту

Роботи з гідроізоляції монолітного бетонного фундаменту проводяться в кілька етапів, таких як очищення поверхні, ремонт окремих областей, нанесення гідрофобного шару і його захист. Компанія Monolit Build пропонує вам рішення, яке забезпечить гідроізоляцію вашого фундаменту на довгі роки і є оптимальним по співвідношенню ціна - якість.


Очищення поверхні перед гідроізоляцією

Основною метою даного етапу є повністю очищена від бруду, пилу, масел, Старої гідроізоляції, виступів, неміцних частинок і т.д. бетонна поверхня. Вихідні у всіх різні, але результат повинен бути одним - абсолютно чисте і рівне бетонну основу.


Рекомендовані методи очищення:

  • демонтаж відбійним молотком (для великих виступів і частинок)
  • шліфування бетонної поверхні за допомогою алмазної чаші
  • Обробка поверхні високим тиском води (від 250 атм), рекомендуємо використовувати насадку «гідрофреза», для того щоб збільшити силу струменя.


Оброблення примикань

Даний етап проводиться паралельно з попереднім, так як застосування відбійного молотка супроводжується великою кількістю бруду і пилу. Так що, для того щоб не робити очищення по нескінченному колу, настійно радимо об'єднати ці два процеси воєдино.

Перш ніж приступити до оброблення, рекомендуємо визначитися з висотою гідроізоляційного покриття від рівня підлоги. Як правило, це роблять за перевіреною часом формулою: рівень грунту 40 см.

За примиканням стіна-підлога, стіна-стіна, стіна-стеля необхідно зробити штроби шириною 30 мм і глибиною 30 мм при внутрішніх і зовнішніх роботах.


Закладення примикань, пристрій викружки

Раніше підготовлені штроби при примиканнях на цьому етапі необхідно закрити надміцної безусадочной ремонтною сумішшю з високою адгезією Teknorep 300 або Teknorep 300 EX.. При наявності активних протікань води, їх необхідно ліквідувати за допомогою складів Teknoplug Yildirim або Teknoplug. Час повного затвердіння складів від 1 до 2 хвилин відповідно. За примиканням також робимо невелику викружку використовуючи цей же матеріал. Це дозволить значною мірою знизити тиск на гідроізоляційне покриття на стику.

Всі нерівності і вибоїни так само необхідно заштукатурити ремонтною сумішшю Teknorep 300.

 


 

Гідроізоляція примикань

На цьому етапі Гідроізоляційні роботи остаточно поділяються на зовнішні і внутрішні, так як натиск води зовні конструкції буде позитивним, а всередині негативним. І в залежності від того, де саме будуть проводитися роботи (зовні або всередині), буде підбиратися матеріал і техніка їх виконання.

Зовні: на всі оброблені штроби, шви і примикання необхідно нанести двокомпонентний еластичний гідроізоляційний матеріал Teknomer 200 EX. В області цих зон можливі невеликі рухи в процесі експлуатації, саме тому потрібно нанести Гідрофобний матеріал, який не тільки зможе перекрити мікротріщини, а й забезпечити компенсацію зрушень.

Перед нанесенням суміші, зону гідроізоляції необхідно зволожити. Потім підготовлений за інструкцією розчин Teknomer 200 EX слід нанести в два шари за допомогою валика, кисті, або макловиці. Зачекайте 5-6 годин між нанесенням шарів залежно від температури навколишнього середовища. Шари слід наносити перпендикулярно один одному. Загальна товщина нанесення 2-3 мм.

Всередині: на шви, стики і примикання слід нанести в два шари кристалізований двокомпонентний Гідрофобний матеріал  Teknomer 200 Crystallized, який призначений для негативного тиску води.


Гідроізоляція комунікацій

На цьому етапі необхідно зробити герметизацію всіх вводів, труб та інших прохідних елементів. Настійно рекомендуємо зробити це за допомогою бентонітового шнура 5 мм х 20 мм, на основі бентонітової глини. Для цього достатньо на сегменті труби зробити кілька витків бентонітового шнура, помістивши його таким чином, щоб він знаходився приблизно посередині конструкції. Після цього необхідно загерметизувати простір, що залишився за допомогою ремонтного складу Teknorep 300 або Teknorep 300 EX.. Для цього всю поверхню навколо проходу комунікації необхідно зволожити і за допомогою шпателя дуже щільно і ретельно заповнити щілину одним з вищезгаданих розчинів.


Гідроізоляція стін і підлоги монолітного фундаменту

Зовні гідроізоляція стін відбувається в кілька етапів. Для початку на чисту, суху поверхню необхідно нанести один шар бітумно-каучукового праймера Izoplast R. Витрата праймера повинен бути приблизно 0,3-0,6 кг/м2. Після його повноцінного висихання (приблизно 8 годин) наносимо приклеює бітумно-каучукову мастику Izoplast MEGA-TEX у два перпендикулярних один одному шару, за допомогою кисті, шпателя або покрівельної щітки. Витрата складу буде приблизно 1-1, 2 кг/м2 на один шар. Інтервал нанесення шарів повинен бути не менше 3 годин. Після того як два шари бітумної гідроізоляції висохнуть (мінімум 6 годин), можна приступати до приклеювання пінополістиролу (рекомендуємо клеїти знизу вгору). Для цього необхідно на плиту з пінополістиролу точково нанести бітумно-каучукову мастику Izoplast MEGA-TEX (по 6-8 шт. на плиту). Потім з невеликим зусиллям придавити плиту до бетонної основи.

Всередині гідроізоляцію стін і підлоги рекомендуємо здійснити, застосовуючи кристалізований однокомпонентний Гідрофобний матеріал на цементній основі Текпомег 100. Перед нанесенням матеріалу поверхню слід зволожити. Потім приготовлену суміш нанести на поверхню в 2-3 шари, за допомогою жорсткої кисті або методом механічного розпилення.

 

Захист гідроізоляційного покриття

Внутрішня гідроізоляція, виконана розчином Teknomer 100, буде готова до подальшої обробки через 5 днів. А ось плити з пінополістиролу можна захистити за допомогою шиповидної мембрани практично відразу після приклеювання. Для цього рекомендуємо використовувати шиповидную мембрану Sintar, з геотекстилем або без (в залежності від необхідного ступеня захисту).