Інформаційні таблички та вказівники

Орієнтація на вулицях міст та в громадських місцях, особливо малознайомих, нерідко перетворюється на проблему. Раніше люди вирішували її, з’ясовуючи потрібні моменти заздалегідь, у знайомих, або в процесі руху, у перехожих.

Зараз зорієнтуватися в довколишньому просторі мегаполісів, невеличких містечок та їх будівель допомагають спеціальні знаки – інформаційні таблички та вказівники.

У цій статті ми розкажемо про вимоги, які пред’являються до відповідних вивісок і покажчиків, пояснимо їх специфіку відповідно до призначення та з точки зору матеріалів.

Якими мають бути вказівні знаки та інфо-таблички

Оформлення даного роду вивісок має відповідати певним критеріям:

  • зображення та особливо написи на них повинні бути розбірливими й чіткими, добре видними
  • тексти на таких виробах бажано мають бути викладені зрозумілою для користувача мовою
  • завдання графічної символіки й інших малюнків – забезпечувати сприйняття візуального матеріалу в потрібному ракурсі
  • в пріоритеті інформаційні таблички та вказівники з яскравим, що привертає увагу й виділяється в оточенні, дизайном.

Наразі такий вид продукції став надзвичайно поширений та користується неабияким попитом. Наприклад, навігаційні вивіски присутні в більшості закладів різної галузевої специфіки. Подану таким наочним чином інформацію можна побачити в банківських організаціях та приміщеннях офісів, а також у комерційних установах сфери обслуговування – торгівельних та розважальних центрах, спорткомплексах тощо.

Види табличок за призначенням

Дане обладнання, відповідно до цільової специфіки, можна поділити на вказівне (навігаційне) та інформаційно-попереджувальне.

Мета першого типу – зорієнтувати відвідувача чи перехожого на місці, вказати йому напрямок до конкретних об’єктів. Вказівники-навігатори оформляються так, щоб їх на вулиці чи в інтер’єрі не помітити було неможливо.

Інформаційні таблички вивішуються чи виставляються з метою попередження. На відміну від вказівних, вони не вказують напрямків та шляхів до певних локацій. Прикладом знаку, що попереджує про небезпеку, є табличка «Слизька підлога». Її ставлять на щойно помите підлогове покриття, щоб запобігти травматизації відвідувачів і персоналу.  Використання такого мобільного стенду короткочасне – його прибирають одразу після висихання підлоги.

Окремим підвидом є таблички-вказівники аварійних виходів. Вони мають бути завжди із зеленим фоном. Вивіски та плакати заборонного характеру вирізняються червоним забарвленням. Ці вимоги є міжнародними стандартами – колір дозволяє визначити призначення таблички навіть без знання мови, якою написаний її текст.

Матеріали

Для виготовлення вказівних та інформаційних табличок використовуються різні види матеріалів. Найпоширеніші їх варіанти – деревина, пластик та метал.

Таблички, які виставляють на підлогу чи тротуар у вигляді складаних конструкцій на ніжках, найчастіше виготовляються з полімерних матеріалів. Пластик дає можливість їх легкого перенесення з місця на місце, він невразливий до несприятливих погодних та інших умов і обумовлює дешеву вартість виробу.

Ми нагадуємо, що ключове завдання таких табличок – безпека людини. Якщо ви перебуваєте за кордоном, і ваш погляд натрапляє на вивіску чи вказівник з незрозумілим вам текстом на іноземній мові, не ігноруйте відповідний знак. Певно, він поставлений чи вивішений для того, щоб допомогти вам та іншим людям уникнути неприємних ситуацій.