Технологія будівництва бомбосховищ: які матеріали необхідні

З початком широкомасштабного вторгнення росії, захопленням наших територій і регулярними терористичними ракетними атаками на мирні міста, ми стали жити в такій реальності, коли порятунок життя себе і своїх рідних йде іноді на хвилини. У людини є приблизно 20 хвилин, щоб у разі ракетного обстрілу знайти безпечне укриття. Підвали в багатоповерхівках, підземні переходи, паркінги в житлових будинках і торгових центрах, метрополітен зі звичайних місць відвідування стають місцем притулку.

За законодавством, за бомбосховищами і укриттями повинні спостерігати балансоутримувачі будівель. Але, на превеликий наш жаль, після масової перевірки виявилося, що 19% з них не готові приймати людей.

Адже ці приміщення повинні відповідати елементарним вимогам:

  • надійно укріплені
  • добре вентильовані
  • з підведеними інженерними комунікаціями (водовідведенням, теплопостачанням)
  • з оснащеними санвузлами
  • з оснащеними місцями для приготування їжі
  • з можливістю розміщення щонайменше всіх мешканців будинку або секції ЖК
  • мати кілька виходів

Часто жителі не хочуть спускатися в підвал, в якому по коліно води, або є сліди гризунів, або щось капає зі стелі. Та й в цілому приміщення схоже на кімнату зі страшного фільму. Виявилося, що останнє бомбосховище, яке може витримати ядерний удар, було побудовано в Києві в 1985 році.

Водночас, створення саме підземного паркінгу - досить дороге задоволення для забудовника. Адже його собівартість сягає 20-25% від загальних витрат на будівництво ЖК.

Законопроект № 7398 передбачає термінове розгортання в Україні мережі бомбосховищ, в тому числі і в новобудовах. Мета цього Закону - створити умови для мешканців, щоб у разі терористичної ракетної атаки вони могли сховатися від вибухів, вибухових хвиль, ураження бактеріологічними та радіоактивними речовинами.

Підземний паркінг матиме подвійне призначення - і парковки, і укриття з функціоналом бомбосховища.

Можливо, закон не поширюватиметься на об'єкти, побудовані до 24 лютого 2022 року, але дія цього документа поширюватиметься на об'єкти, документація яких буде розроблена та затверджена після дати набрання чинності Законом.

І якщо перебування в паркінгах передбачає знаходження в ньому не тільки автомобілів, але і довгострокове перебування людей, то і побудовані вони повинні бути з усією відповідальністю і дотриманням норм. Наприклад, з використанням сучасних будівельних матеріалів. Для будівельних організацій, які займаються, облаштуванням і зведенням паркінгів ми пропонуємо перелік матеріалів, які закриють безліч питань і нюансів. Для такого роду робіт завжди в наявності є такі матеріали, як:

Для обслуговуючих організацій, на балансі яких числяться паркінги, переходи, бомбосховища та інші укриття, ми можемо запропонувати матеріали для ремонту приміщень, які прийшли в непридатність через порушення гідроізоляції, або з інших причин.

Супутні товари