Опалубка на нерівній поверхні

Облаштування опалубки на нерівних поверхнях затія не проста і тягне за собою якісь труднощі. По-перше, в обов'язковому порядку необхідно провести геодезичну зйомку будмайданчика для правильного розрахунку і проектування підстави об'єкта. З її допомогою ви зможете виявити ступінь ухилу ділянки та інженерно-геологічні вишукування, що визначають склад грунтів з якими вам доведеться працювати. Настійно не рекомендуємо випускати цей момент з уваги, хоч він і спричинить за собою певні фінансові витрати.

Проектуючи фундамент майбутньої будови, варто звернути особливу увагу на те, що чим вище буде рівень перепаду висот поверхні, тим складніше буде комплекс проведених робіт по монтажу опалубки і тим надійніше її необхідно буде зміцнити. При виставленні опалубки на нерівних ділянках, необхідно строго слідувати будівельним нормам і технологіям. При зведенні подібних фундаментів окрема увага приділяється підготовчим заходам і додатковим роботам.

Хочемо звернути вашу увагу на деякі важливі моменти, які допоможуть знизити ризики непередбачуваних ситуацій в майбутньому.

Перш за все, вам знадобиться грамотний проект фундаменту для будівництва об'єкта на нерівній майданчику. У ньому обов'язково повинні бути включені розрахунки: габаритів підстави, передбачуваної вагового навантаження будівлі на фундамент, що чиниться питомого тиску на грунт в різних точках, Тимчасові навантаження.

Величезне значення матиме гідрогеологічна оцінка майданчика відведеної під будівництво і аналіз її грунтів. Для цього часто проробляють роботу з буріння розвідувальних свердловин.

Необхідно буде створити ефективну дренажну систему, оскільки саме накопичується волога може в підсумку привести до ковзання і навіть обвалення грунту в нагірній частині.


Опалубка, що зводиться в умовах наявних перепадів висот на ділянці, повинна бути в нижчій точці вище, ніж у верхній. Це обумовлено тим, що їй належить витримати горизонтальний рівень заливається підстави.

Також особливу увагу варто приділити вибору кріплень і стягуючих елементів опалубки. Так як зводиться на нерівній ділянці опалубка буде піддаватися великим навантаженням, ніж опалубка, що монтується на рівній основі, елементи її кріплення повинні бути міцними і надійно її фіксувати.

Ми пропонуємо в даному випадку використовувати пружинні затискачі або чирози, так як вони здатні витримувати навантаження до 3 тонн, а також абсолютно виключають перекіс арматури, що позбавить вас від ризику спотворення форми опалубки і як наслідок заливається фундаменту.


Вони абсолютно прості в монтажі, досить лише закріпити їх на арматурі з зовнішніх сторін опалубки і затиснути за допомогою спеціального притискного ключа.