Як вибрати люк під плитку

Для ефективного використання простору інженерні комунікації можна приховати у стіну. Для цього існує багато способів, одним з яких є люк під плитку. Зовні він дуже схожий на звичайне ревізійне вікно, але при умілому встановленні може бути практично непомітним. У даній статті ми розглянемо, на які параметри потрібно звернути увагу перед покупкою люка в ванну, підвал чи кухню, та як правильно встановлювати його у цих приміщеннях.

Перед покупкою потрібно врахувати:

  • Розмір плитки, що встановлена. Набагато важче встановлювати люк, коли перед цим потрібно вирізати плитку. 
  • Текстуру плитки (наприклад, матову чи глянцеву), в залежності від якої можна вибрати спосіб встановлення.
  • Побажання до розміру люка. Когось задовольняє маленьке віконце, а комусь потрібний люк побільше.
  • Доступ до люка. Чи не закривають меблі його, чи є повноцінний доступ.

Також люки можуть бути не тільки під плитку та мозаїку, але й під покраску та шпалери. Тому важливо з самого початку узгодити місце розташування.

Як правильно встановити люк під плитку

Встановити люк під плитку можна за допомогою спеціалістів або самостійно. Для встановлення самостійно потрібно в проймі підготувати конструкцію з профілю, на яку буде фіксуватися сам люк. Потім цю конструкцію зашивають гіпсокартоном та облицьовують плиткою.

Під час встановлення люку у металеву конструкцію необхідно врахувати, що двері не мають виступати за гіпсокартон. Також якщо люк встановлюється у підвал або ванній кімнаті, де є велика вологість, то краще завчасно використати проникаючу гідроізоляційну суміш Teknomer 100 (Текномер 100) - цей матеріал на цементній основі надасть поверхні стійкість до негативного і позитивного тиску води та перешкоджатиме проникненню води у саму комунікацію.

Після цього встановлюється люк та фіксується за допомогою саморізів, а сама конструкція зашивається гіпсокартоном та зверху вкладається плитка. Під час наклеювання плитки необхідно слідкувати, щоб клей не потрапив у шов по периметру люка. Для цього попередньо наклеюється малярна стрічка з обох боків.

В самому кінці люк заклеюється малярною стрічкою зовні та всередині зазору, щоб нічого не потрапило на дверцята. А сам шов заклеюється герметиком в колір замазки для плитки та після висихання він прорізається під кутом 45 градусів за допомогою малярного ножа. Залишки силікону підрізаються, після чого вже можна користуватися люком.

Супутні товари