Плюси та мінуси душових трапів та лотків

Коли мова заходить про облаштування нової душової в приватному будинку або квартирі, постає питання: якому виду комунікацій віддати перевагу, вибрати лоток або трап. Незважаючи на схожість, дві ці водозабірні конструкції мають ряд відмінностей, які обумовлюють переваги і недоліки кожного. Сьогодні спробуємо розібратися, в чому полягає різниця і які підводні камені є у дешевих трапів і лотків. 

Що таке трап, лоток і піддон 

Кабіна з піддоном-це класичний варіант душової, в якій відпрацьована вода стікає в спеціальну ємність, що нагадує невелику ванну. В даний момент такий варіант прийнято вважати дещо застарілим, адже користування такою душовою разюче не відрізняється від користування звичайною ванною з душем. 

Душові, обладнані лотком або трапом дозволяють створити простір відкритого типу, в якому вода буде стікати в спеціальний жолоб (у лотка) або отвір (трап). Такі ванні кімнати виглядає сучасно, використовуються в дизайнерських інтер'єрах, володіють широкою функціональністю. 

Людині не потрібно переступати пороги, знижується ризик впасти або посковзнутися на слизькому піддоні, підлога в душовій являє собою одне суцільне полотно. Такі душові, до речі, дозволяють здійснювати гігієнічні процедури людям з обмеженою рухової можливістю самостійно, наприклад — візочникам. 

Однак між трапом і лотком також є відмінності: у лотка є спеціальний жолоб для забору води, а ось трап відразу виводить стоки безпосередньо в каналізацію.  Звідси і йдуть основні плюси і мінуси цих пристроїв. 

Плюси і мінуси трапів

Одне з головних переваг трапа — непомітна конструкція, яка підходить для будь-якого стилю ванної кімнати. Саме тому душові трапи часто використовують в дизайнерських, ексклюзивних інтер'єрах. Наприклад, трап для душу під плитку і зовсім непомітний. Оскільки трап відразу виводить стік в каналізацію, то і пропускна здатність буде залежати від швидкості скидання в загальну систему, проте важливу роль в цьому питанні має правильний монтаж. При правильному монтажі буде забезпечена висока функціональність з великою пропускною здатністю. Також користувачі відзначають в якості переваги можливість приховати непривабливі комунікації (заховати в підлозі під стяжкою).

До основних мінусів відносять відносно дорогу ціну трапа, а також складність установки, так як монтаж вимагає точного прорахунку необхідного кута нахилу підлоги. Тому варто враховувати не тільки ціну конструкції, але витрати на роботу професійного сантехніка, який допоможе якісно встановити трап. Не забудьте також, що потрібно піднімати рівень підлоги — а це додаткові витрати і збільшує навантаження на перекриття. З цієї причини трапи не рекомендовані для установки в багатоквартирних будинках. Монтаж комунікацій в підлогу ускладнює ремонт в разі протікання і обслуговування системи — тому трапи частіше використовують в приватних котеджах, будинках і на дачах. 

Переваги та недоліки лотків

Лотки коштують дешевше душових трапів, і значно простіше монтуються: багато моделей мають ніжки, що дозволяють регулювати висоту установки лотка на рівні підлоги. З цим завданням може впоратися навіть початківець будівельник. Оскільки лоток являє собою конструкцію з жолобом для збору води, то процес відведення рідини з підлоги буде відбуватися швидше, а тому не буде мокрих калюж і вологість у ванній буде в межах норми.  До мінусів відносять менший термін служби, ніж у трапів, а також більш помітний вид (лоток буде видно в площині підлоги), ніж у трапа. 

Супутні товари

Популярні запити