Паркінг на даху - це ефективний спосіб використання простору в міських умовах, який вимагає проектування з урахуванням всіх необхідних факторів, щоб забезпечити безпеку і комфорт для користувачів. Пішохідна зона на даху паркінгу може бути оформлена у вигляді площі або зеленої зони, обладнаної лавками та квітковими клумбами. Вона може бути використана для прогулянок, занять спортом, відпочинку або для організації заходів.

При проектуванні пішохідної зони на даху паркінгу необхідно враховувати вагу навантаження, яка буде знаходитися на даху. Для цього використовуються жорсткі конструкції із залізобетону або сталі, здатні витримувати необхідне навантаження.

Гідроізоляція паркінгу з паркуванням на даху дуже важлива, оскільки такі конструкції піддаються підвищеному ризику проникнення води.

Для гідроізоляції паркінгу використовуються спеціальні матеріали, які забезпечують надійний захист від проникнення води. Для цього можна використовувати мембрани з полімерних матеріалів, такі як ПВХ, НDРЕ, бітумні мембрани або гідроізоляційні плівки.

Шиповидна мембрана SNTDRAIN EKL400 - рулонний матеріал, виготовлений з поліетилену високої щільності (НDРЕ), з шипами по всій поверхні і щільністю 400 гр/м.кв. Принцип дії дренажної мембрани полягає в тому, що за рахунок своєї шиповидної форми, дренажна мембрана, створює захисний шар, який сприяє відведенню води і вологи, не дає пошкоджуватися нанесеній гідроізоляції, а також, рівномірно розподіляє навантаження по поверхні полотна.

Вибираючи шиповидную мембрану для підбетонки замість чорнового шару (худий бетон), орієнтуються на експлуатаційні навантаження бетонної плити. Облаштування експлуатованої покрівлі розраховане на пішохідні навантаження, тому дренажну мембрану вибирають з невисокими технічними характеристиками, а саме 400 гр / м. кв з геотекстилем.

Шиповидна мембрана в системі вимощення і експлуатованої покрівлі укладається шипами і геотекстилем назовні.

Технологія укладання експлуатованої покрівлі з шиповидною мембраною:

  • На плиту перекриття укласти керамзито-гравійний шар з ухилом
  • Зверху залити цементно-піщану стяжку
  • Після застигання стяжки нанести шар гідроізоляції
  • Зверху на гідроізоляційний шар укласти утеплювач з екструдованого пінополістиролу
  • Розстелити рулони шиповидної мембрани з геотекстилем по всій поверхні геотекстилем вгору
  • З'єднати рулони між собою внахлест 10 см. шви нахлеста проклеїти бутил-каучуковою стрічкою-герметиком Aqua Protect К-2
  • Фінішне покриття укласти останнім. Під фінішним покриттям мають на увазі зелену покрівлю, тротуарну плитку, покриття для спортивних майданчиків, щебінь, гравій, полімерне покриття.

Пішохідна зона на даху паркінгу може бути корисна в місцях, де недостатньо зелених зон і місць для відпочинку. Вона також може бути використана для створення більш приємного і зручного середовища проживання і зони відвідування для мешканців будинку або відвідувачів офісу.

Для облаштування газонів і зелених галявин з рослинами на відкритих паркінгах і дахах активно використовують голкопробивний геотекстиль різної щільності. Геотекстильна тканина дуже міцна і еластична, не втрачає своїх властивостей і продовжує відмінно виконувати свої функції. Геополотно стійке до зміни погодних умов, не піддається гниттю, не розкладається, не піддається впливу мікроорганізмів, бактерій, кислот, лугів, комах, протидіє появі цвілі, грибків, проростанню коренів. Через свою структуру, геотекстиль легко пропускає пар і повітря. Це дозволяє утримувати сприятливу температуру і вологість для рослин.

При гідроізоляції будівлі з експлуатованим паркінгом на даху, необхідно забезпечити захист самого даху. Для цього використовуються ті ж матеріали, що і для гідроізоляції підземного гаража.

Teknomer 200 Ех Crystallized - двокомпонентна, еластична кристалізована гідроізоляційна суміш, що складається з сухої суміші на основі цементу зі спеціальними добавками (компонент Б) і рідкого полімеру (компонент А). Утворює гнучке гідроізоляційне паропроникне покриття з високою стійкістю до позитивного і негативного тиску води і застосовується як для внутрішнього, так і для зовнішнього нанесення на горизонтальних і вертикальних поверхнях.

Крім вибору відповідного матеріалу для гідроізоляції, також необхідно враховувати особливості конструкції і ризики можливого проникнення води в майбутньому. Наприклад, якщо є ймовірність затоплення будівлі або даху, то необхідно передбачити відповідні заходи захисту, такі як наявність дренажних систем і водовідводів.

Також важливо регулярно здійснювати технічне обслуговування і перевірку стану гідроізоляції, щоб своєчасно виявляти і усувати можливі пошкодження.

Важливо переконатися, що всі шви і з'єднання герметичні, й не допускають проникнення води. Для цього з великим успіхом застосовують термопластичну стрічку - мембрану HYDROFLEX. Вона застосовується для горизонтальних і вертикальних деформаційних швів в паркінгах, підземних конструкціях, підвальних і напівпідвальних приміщеннях і призначена для гідроізоляції холодних швів.  Хімічний склад забезпечує високу еластичність і адгезію до сухого і вологого бетону.

Термопластична стрічка Hydroflex стійка до агресивних впливів мазуту і масла, адаптується до застосування в широкому температурному інтервалі разом з клеєм-герметиком Hydroflex.

Паркінг на даху може бути корисний в містах, де не вистачає місця для паркування на вулицях, або у випадках, коли необхідно максимально ефективно використовувати простір на території.

Важливим аспектом при проектуванні паркінгу на даху є також екологічна сторона. Наприклад, можна встановити систему для збору дощової води і використовувати її для поливу зелених насаджень, або встановити сонячні панелі для генерації електроенергії.

Супутні товари