Монтаж бентонітового шнура для герметизації місць введення комунікацій

Ця стаття детально пояснить алгоритм установки гідроізоляції за допомогою бентонітового шнура.
У тексті викладена покрокова інструкція відповідних монтажних робіт, міститься додаткова інформація, що деталізує особливості цього процесу та наводиться перелік видів бетонних шнурів стандартних розмірів з особливостями їх використання.

Послідовність монтажу

Забезпечити герметичність введення комунікацій дозволяє бентонітовий шнур, його монтаж включає в себе кілька етапів.

  • Вирізають в стіні штроб. Це поглиблення повинно оточувати заставну гільзу.
  • Поверхня введення очищається від сміття, бруду і пилу. Вона повинна бути сухою, а всі елементи стику повинні бути ретельно зачищені.
  • Для створення кільця гільзу обмотують шнуром, який в цей час збільшується в розмірі, розбухаючи. На даній стадії можна віддати перевагу бентонітовому гідростопу Sanpol або акриловому аналогу Hydroflex. Можливо і одночасне застосування цих двох матеріалів, проте в цьому випадку необхідна увага до їх відмінностей. Кільце шнура з бентоніту розміщують на поверхні введення таким чином, щоб простір між кабелем або трубою і стіною введення було закрито.
  • Перевіряють щільність охоплення кільцем труби або кабелю - з'єднання повинно бути стабільним, але не дуже тугим.
  • Навколишнє гільзу поверхню попередньо зволожують - на неї наносять воду.
  • Простір навколо шнура заповнюють ремонтною сумішшю Teknorep 300 EX або інший матеріал, що не дає усадки і володіє тиксотропними властивостями. Відповідний склад застосовують з метою забезпечення додаткової герметизації.
  • На бетонну поверхню навколо точок введення системи наносити проникаючу гідроізоляцію Teknomer 100. Цей етап є фінішним.

 

 

При значному діаметрі введення вдаються до застосування декількох кільцевих шарів з шнура. Такий спосіб монтажу бентонітового матеріалу допомагає знайти максимально надійну герметичність.

Специфіка роботи: важливі моменти

Монтаж гідроізоляції стін монолітних бетонних конструкцій, таких як фундамент, включає три базових етапи

Перший-очищення поверхонь, наступний-проведення локальних ремонтних робіт, а фінальна стадія полягає в нанесенні шару гідроізоляції і її захисту.

У минулому практикувалося закриття підготовлених штробів під час примикань за допомогою безусадочних однокомпонентних ремонтних сумішей підвищеної міцності і адгезії. Найчастіше для цього використовували армовані полімерними волокнами композитні матеріали Teknorep 300 EX і Teknorep 300. Іноді в результаті даного методу все одно протікала вода-в таких ситуаціях для усунення протікання пріменется гідропломба Teknoplug або Teknoplug Yildirim.

Суха і попередньо очищена поверхня оброблялася одним шаром бітумно-каучукового праймера Izoplast R. Коли цей матеріал повністю висихав, його покривали зверху бітумно-каучукової мастикою, використовуючи щітку або шпатель. Призначення відповідної суміші – склеювання Izoplast MEGA-TEX двома шарами, розташованими перпендикулярно один одному.

Після висихання двох шарів бітумного ізоляційного матеріалу приклеювали пінополістирол в напрямку знизу вгору. При цьому також користувалися аналогічною бітумно-каучукової мастикою, завдаючи її точково. Суміш наносили приблизно по 6-8 точок на кожну плиту, а потім притискали плити до бетону.

Особливості захисту гідроізоляційного покриття

Забезпечити захист плит з пінополістиролу відразу після приклеювання допоможе шиповидна мембрана. На думку фахівців, якщо є необхідність у високому ступені захисту, краще віддавати перевагу шиповидної мембрані з геотекстилем.

Рулони відповідного матеріалу скріплюють між собою за допомогою герметики-стрічки К2. Роблять це, накладаючи край одного рулону на інший приблизно на 15 см і прикріплюючи зверху притискну планку.

Супутні товари